Na de succesvolle intrek onder de duinen door is de kabel door aannemer Jan de Nul (JLC) begraven vanaf het strand tot aan het 'stopcontact op zee'. Met behulp van de kabellegmachine Moonfish werden de eerste kilometers op een diepte van zo'n 6 – 8 meter in de zeebodem gelegd. Op enkele kilometers uit kust nam het onderzeese voertuig UTV1200 de klus over tot aan het 'stopcontact op zee'. Dit transformatorplatform van TenneT staat op 18 kilometer voor de kust van Egmond. Op dit deel van het traject ligt de kabel minder diep; op zo'n 2 tot 3 meter.
210 kilometer
Omdat de 4 kabels niet hemelsbreed vanaf het strand naar de stopcontacten worden gelegd, is het aantal kilometers kabel veel groter dan de afstand vanaf de kust. Zo werd voor de eerste zeekabel voor Hollandse Kust (noord) maar liefst 34 kilometer kabel in de zeebodem gelegd. Het stopcontact voor Hollandse Kust (west Alpha) komt met ruim 50 kilometer nog verder weg te staan en waarvoor bijna 70 kilometer kabel in de zeebodem wordt gelegd. Elk stopcontact krijgt twee kabels waarmee de totale kabellengte uitkomt op 210 kilometer.
Moonfish
Na zijn tweede inzet is de Moonfish weer aan boord gehesen van het hefschip MPI Adventure en teruggevaren naar de haven van Amsterdam. Daar zijn enkele reparaties uitgevoerd waarmee het robotvoertuig is klaargemaakt voor het begraven van de volgende zeekabels. Na enkele testen is de Moonfish in de nacht van dinsdag 19 juli weer over de zeebodem naar het strand van Heemskerk gereden. Daar kwam de zwart/gele machine aan het begin van de woensdagmiddag 20 juli ter hoogte van het werkterrein vanuit zee weer het strand op.
Waterzwaard
Tijdens het begraven rijdt de op afstand bestuurde kabellegmachine van JLC over het vastgestelde traject voor de desbetreffende kabel. Via de drijvende waterleiding wordt water naar de krachtige waterjets op het lange metalen zwaard van de Moonfish gepompt. Daarmee maakt deze een 6 – 8 meter diepe sleuf in de zeebodem waarin hij direct de kabel legt. De sleuf spoelt aansluitend direct weer dicht.
Ontvangstkuipen verwijderd
In de komende weken worden ook de overige zeekabels geïnstalleerd. Zo is de derde zeekabel al onder de duinen door ingetrokken. Deze kabel kan nu begraven worden. Daarna rest alleen nog de vierde en laatste zeekabel. Nu de eerste twee zeekabels onder de duinen door ingetrokken zijn en op veilige diepte in de zeebodem liggen, zijn de desbetreffende ontvangstkuipen op het strand van Heemskerk verwijderd. Deze constructies waren noodzakelijk om de ingetrokken kabels op een diepte van zo'n acht meter in het strand te kunnen begraven. Nadat de eerste kuip weer was gevuld met strandzand, heeft JLC de stalen damwandplaten uit het zand getrokken en afgevoerd. Ook van de tweede kuip zijn de damwanden al deels verwijderd.
Blijf op de hoogte
Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden voor de aansluiting van de windparken voor de kust.