Wethouder Krijn Rijke is verantwoordelijk voor de facilitaire zaken in het gemeentehuis. Hij vindt dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven: “Het is een goede ontwikkeling dat we niet alleen tegen inwoners zeggen dat ze afval moeten scheiden. Dan moet je het zelf ook doen! Wij omarmen het principe van circulair afvalinzameling: afval scheiden inzamelen en het materiaal duurzaam hergebruiken. Het plastic dat we vandaag in de container doen, is de pen waar we morgen mee schrijven.”
Afvalcontainers van gerecycled plastic
In het gemeentehuis en op de andere locaties (de gemeentewerf, de begraafplaats en de kinderboerderij red.) zijn zogenaamde BonTon’s geplaats. Dit zijn zwarte afvalcontainers van gerecycled kunststof. In de container zit een zak die is gewonnen uit herbruikbaar materiaal. Wethouder Rijke: “Afval is misschien geen chique onderwerp, maar mijn natuurkundig hart gaat sneller kloppen als ik zie wat er allemaal wordt gemaakt van materiaal wat we weggooien. Door zuinig te zijn op onze grondstoffen en het scheiden in te zamelen, kan veel afval een tweede leven krijgen.”
Vier verschillende afvalbakken
Bezoekers van het gemeentehuis hebben in de hal een keuze uit vier verschillende afvalbakken:
- Groente, fruit en tuinafval (groene sticker met tekst GFT);
- Plastic, metaal en drankverpakkingen (oranje sticker met tekst PMD);
- Koffiebekers (blauwe sticker met tekst BEKER);
- Rest afval (grijze sticker met tekst REST).
Voor medewerkers van de gemeente is in het besloten gedeelte van het gebouw een vijfde bak in gebruik voor (oud) papier. Hoewel de gemeente steeds meer papierloos werkt, is papier nog niet volledig weg te denken. De papiercontainers zijn hermetisch afgesloten om ervoor te zorgen dat papier met bijvoorbeeld persoonsgegevens veilig wordt ingezameld. Aan het einde van de dag worden alle afzonderlijke afvalbakken geleegd en centraal opgeslagen tot de afvalpartner dit komt ophalen voor de verwerking tot nieuwe producten.