HEEMSKERK - Op woensdag 2 september om 10:00 onthulde wethouder Aad Schoorl het mozaïek van Jos Stam. Het kunstwerk hing eerder aan het gebouw van de Adelbertus Mavoschool. Het kunstwerk staat voor een respectvolle samenleving. Met het herplaatsen wil de gemeenteraad graag een krachtig signaal afgeven tegen discriminatie: ‘Iedereen telt mee’.
Het mozaïek staat op het grasveld op de hoek van de Laan van Assumburg en de Constantijn Huygenstraat. Het is daar al een tijd te bewonderen. Door de COVID-19 uitbraak is de eerder geplande onthulling uitgesteld. De plek is uitgezocht samen met de zoon van de kunstenaar, de Historische Kring Heemskerk en Stichting Kijk! Heemskerk. Het mozaïek is een grote muur en heeft ruimte om zich heen nodig om goed tot zijn recht te komen.
Mozaïek uit 1961
Sinds de sloop van de voormalige Adelbertus MAVO - de school die stond op de plek waar nu het gemeentehuis staat - wacht het mozaïek van Heemskerks kunstenaar Jos Stam (1926-1985) op herplaatsing. Er is uit de periode van de bouw (1960/1961) geen informatie of uitleg over het thema van het mozaïek.
Omdat het werk voor een middelbare school was, wordt de afbeelding vaak gezien als twee jongeren die de toekomst tegemoet lopen. Het is ook mogelijk de afbeelding te zien als voorbeeld voor de respectvolle samenleving. Mensen gaan hand in hand door het leven, ondanks bijvoorbeeld godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht. De afgebeelde personen zijn blanco, dus door iedereen voor zichzelf in te vullen. De wegvliegende vogels staan symbool voor vrijheid: zo vrij als een vogel kunnen mensen zonder zorgen door het leven vliegen.
Jos Stam
Jos Stam was een Heemskerkse kunstenaar die cum laude de Rijksnormaalschool voor Beeldende Kunst, de latere Gerrit Rietveld Academie, afrondde. In 1961 won hij de prestigieuze Roland Holst-prijs voor grafiek. Ondanks dat dit een opstap naar een doorbraak had kunnen zijn, koos hij voor zijn gezin. Hij bleef het kunstenaarschap combineren met zijn baan als tekenleraar in Beverwijk.