HEEMSKERK - Vanaf 1 januari 2025 kunnen huurders die denken dat ze te veel huur betalen dit melden bij de gemeente. Dit kan bij het meldpunt ‘Problemen met verhuurders’. Verhuurders die te veel huur vragen kunnen ook een boete krijgen van de gemeente. De kwaliteit van uw woning bepaalt de huurprijs. Dit wordt uitgedrukt in punten. Doe hiervoor de Huurprijscheck.

Huurprijs die past bij kwaliteit

Het woningwaarderingsstelsel (WWS) bepaalt de kwaliteit van een woning. Iedere woning krijgt punten voor de kwaliteit. Bijvoorbeeld het aantal vierkante meters, het energielabel, de waarde en of er een tuin of balkon is. Deze punten tel je bij elkaar op. Het totale aantal punten bepaalt de maximale huurprijs. Dit is ook zo voor onzelfstandige woonruimten, al geldt hier een andere puntentelling: het woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woonruimte (WWSO). Onzelfstandige woonruimten zijn woonruimten zonder eigen voordeur, of met gedeelde badkamer, toilet of keuken.

Nieuwe regels

Voor sociale huurwoningen was het altijd al verplicht voor verhuurders om zich aan een maximale huurprijs te houden. Sociale huurwoningen zijn woningen tot en met 143 punten. Voor nieuwe huurcontracten (vanaf 1 juli 2024) geldt dit ook voor woningen in de middenhuur. Dat zijn woningen met 144 tot en met 186 punten. Ook moet (vanaf 1 juli 2024) de verhuurder van een woning in de sociale huur en middenhuur de punten van de woning aangeven op het huurcontract. Lees de (nieuwe) regels op de website van Volkshuisvesting Nederland.

Doe de Huurprijscheck

Bereken zelf uw punten via de Huurprijscheck. U ziet dan ook meteen de huurprijs die past bij het aantal punten. Denkt u recht te hebben op een lagere huur na de Huurprijscheck? Praat eerst met uw verhuurder. Komt u er niet uit? Stap dan naar de Huurcommissie. U vraagt hier om een huurprijscorrectie. Ook kunt u vervolgens een melding doen bij het meldpunt van de gemeente. Verhuurders kunnen een boete van de gemeente krijgen als ze zich niet aan de regels houden.