Na de ontdekking van de bom hebben we de locatie met hekken afgezet en een bewakingscamera geplaatst. Zolang er niet gegraven wordt is er geen explosiegevaar. Vanaf ongeveer half juni gaat de EODD beginnen met voorbereidend werk. Er komen pompen die het grondwater wegpompen. Daarna wordt de bom zoveel mogelijk vrij gegraven en gestabiliseerd. Vervolgens bouwt de EODD een terp over de locatie van de bom heen. Mocht de bom bij het onschadelijk maken toch ontploffen dan houdt de terp de scherven tegen.
Terrein Marquette op 2 juli afgesloten voor publiek
Het terrein van Marquette is op 2 juli vanaf 7.00 uur in de ochtend voor een groot gedeelte afgesloten voor het publiek. De hotelgasten kunnen nog wel het hotel verlaten. Het kasteel is leeg en de bewoners van het koetshuis moeten ook hun huis verlaten. De verwachting is dat de bom rond 13.00 uur onschadelijk is gemaakt. Daarna gaat de bom op transport naar een plek in de duinen. Daar wordt hij onder een grote laag zand tot ontploffing gebracht. Burgemeester Alexander Luijten: "Veiligheid staat in de hele aanpak vanzelfsprekend voorop. De experts van de EODD hebben enorm veel ervaring, dat geeft vertrouwen en we gaan dan ook uit van een geslaagde en veilige verwijdering van de bom."
Veilig opgeborgen in de grond
In de ondergrond van Nederland worden vaker explosieven uit de oorlog gevonden. De EODD rukt jaarlijks zo’n 2.500 keer uit. Zolang deze explosieven veilig in de grond zitten en er niet in de grond gegraven wordt is dit niet gevaarlijk. Dit geldt ook voor het explosief op landgoed Marquette. Bij historisch vooronderzoek bleek dat mogelijke resten van munitie en explosieven in de grond zaten. En nu is er een niet ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Duitse bezetters hebben het kasteel in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als weerstation. Dit is de reden waarom er in dit gebied veel gebombardeerd is.
Wat moet u doen als u zelf een explosief tegen komt?
Bij het werken in uw tuin of in een weiland kunt u een niet ontploft explosief tegenkomen. Bel dan meteen met de politie: 0800 8844. Kijk op de website van defensie voor meer informatie.