HEEMSKERK - 'It takes a village to raise a child', luidt de uitdrukking. Het is een van oorsprong Afrikaans gezegde: "Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden". En volgens dat principe werkt Buurtgezinnen. Steunouder Tetste Boon ontving een Ezelpas uit handen van wethouder Piet Burgering. De Ezelpassen vormen een bedankje voor de belangeloze inzet van steunouders aan vraagouders.
Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast.
Voorbeeld van een goede match is Tetske Boon
Tetske heeft samen met haar man 2 kinderen van 10 en 12. Sinds 2 jaar komt een jongetje uit Heemskerk van 6 jaar om de week op zaterdag bij het gezin. Hij heeft een zorg intensieve broer die naar het speciaal onderwijs gaat en om het weekend een logeerhuis bezoekt. De hulp van Tetske en haar gezin geeft de ouders de ruimte en tijd om even op te laden. En daarna exclusieve aandacht aan hun jongste zoon te kunnen geven.
“Het is niet ingewikkeld of moeilijk, het gaat heel soepel”
Tetske: “Ik kwam in aanraking met Buurtgezinnen via Facebook. Ik voelde me aangesproken en heb ons na overleg thuis aangemeld. We werden gekoppeld aan dit jongetje uit Heemskerk. We hebben bewust gekozen voor een wat jonger kindje dan onze eigen kinderen. Zodat zij zich niet gedwongen voelen ‘vriendjes’ te zijn. Hij komt bij ons en draait mee met wat er die dag op ons programma staat. We laten de dag niet om hem draaien, hij gaat gewoon lekker met ons mee. Dus hup mee naar de voetbal, of zomers naar ons strandhuisje, of naar een verjaardag. Of juist lekker niks, knutselen en gezellig samen zijn. Het is niet ingewikkeld of moeilijk, het gaat heel soepel.”
Helpen vanuit medemenselijkheid
En dat is meteen de kern van Buurtgezinnen. Coördinator Ingeborgh Olij-Frima: “Dat is echt de essentie van Buurtgezinnen. Als steungezin ben je de buren om de hoek die je nu nog niet kent. Je bent geen hulpverlener, maar je helpt iemand vanuit medemenselijkheid. En de effecten kunnen echt groot zijn. Vaak worden ook opvoedtips gedeeld, zoals je dat ook met buren, vrienden of collega’s zou doen.”
Steungezinnen bieden een preventieve werking
Wethouder Piet Burgering: “Buurtgezinnen is zo’n mooie vorm van met elkaar kinderen opvoeden. Ik ben ervan overtuigd dat de hulp die steungezinnen bieden een preventieve werking heeft waardoor latere zorgtrajecten worden voorkomen. Dit is echt een hele waardevolle manier van elkaar ondersteunen en de laagdrempeligheid is de kern van het succes. Met een relatief kleine investering maak je echt het verschil in mensenlevens.”
Vraag- en steungezinnen gezocht!
Op dit moment zijn in Heemskerk zo’n 30 kinderen gekoppeld aan een steungezin. Ingeborgh: “We zijn altijd op zoek naar meer vraag- én steungezinnen. Mensen vinden het lastig om hulp te vragen, maar we hopen dat de stap naar Buurtgezinnen niet zo’n grote is. Dit is dan ook een oproep voor zowel vraag- als steungezinnen.” Meer weten over Buurtgezinnen? Kijk op de website of volg Buurtgezinnen op Facebook en Instagram. Wie weet maakt u de volgende match!