Veel mensen die hun woning willen verduurzamen schrikken terug voor de kosten die dat met zich mee gaat brengen. Een complete renovatie in het kader van verduurzamen kan inderdaad wel uitkomen op zo’n 30.000 euro of meer. Maar het goede nieuws is dat je niet alles tegelijk hoeft te doen. Je kunt de klussen spreiden, zodat ook niet alle kosten in één keer komen. Het isoleren van de spouwmuur is bijvoorbeeld niet heel duur. Zeker als je gebruik maakt van de mogelijkheden voor subsidie. Bovendien is het een klus die voor een tussenwoning niet meer dan een halve dag in beslag neemt. Je hoeft ook geen voorzorgsmaatregelen te nemen. De werklieden moeten bij de gevels kunnen, dat is alles. Daarna moeten wel de ramen worden gezeemd, maar dat is dan ook alles.

Vloer en dak isoleren

Als je optimaal wilt profiteren van het isoleren van je huis, dan moeten ook de vloer en het dak aan de beurt komen. Het dak kun je isoleren als dit toch al gerenoveerd moet worden. Dakbedekking gaat enkele tientallen jaren mee, afhankelijk van de soort. Misschien wil je wel een lichtkoepel of dakkapel laten plaatsen of een groot dakraam. Dat is een prima gelegenheid om het dak van goede isolatie te laten voorzien. De vloer isoleren laat je doen door een gespecialiseerd bedrijf. Hiervoor moet je wel een paar uur je huis uit, maar dan is ook die klus klaar. En je hoeft er niet je hele benedenverdieping voor te ontruimen, want de isolatie gaat van onderaf tegen de vloer van de begane grond van het huis. Wist je trouwens dat je meer subsidie krijgt als je twee maatregelen tegelijk laat doen? Dat scheelt weer iets in de kosten. Veel bedrijven verrekenen de subsidie met de factuur. Zij vragen deze aan en brengen het bedrag direct in mindering zodat je dat niet hoeft voor te schieten.

Een warmtepomp of toch een nieuwe cv-ketel?

De overheid nam in 2023 het besluit dat vanaf 2026 cv-ketels niet meer mochten worden vervangen. Als de ketel eruit moest dan moest daar een warmtepomp voor terugkomen. Het kabinet-Schoof draaide deze maatregel terug. Je mag dus een cv-ketel nog wel laten vervangen door een nieuwe. Feit is dat een cv-ketel een stuk goedkoper is. Voor een warmtepomp kun je echter wel subsidie aanvragen. Bovendien zijn er bedrijven die deze warmtepompen plaatsen op basis van huurkoop of lease. Als je de woning verlaat kun je de warmtepomp meenemen of het huurcontract overdragen aan de volgende bewoner. Als je cv-ketel nog goed functioneert kun je een hybride pomp laten plaatsen. Deze werkt samen met de cv-ketel, die ondersteunt als de warmtepomp de gewenste temperatuur niet haalt. Gebruik je alleen een warmtepomp dan moet de woning goed geïsoleerd zijn omdat je anders het risico loopt dat de warmtepomp tijdens koude winterdagen niet genoeg warmte geeft.