Als je een huis koopt of verhuist naar een huurhuis met een tuin dan wil je die natuurlijk naar eigen smaak inrichten. De tuin bij een huurwoning is wellicht al ingericht door de vorige bewoners. Bij een nieuwbouw koopwoning ben jij de eerste die daarmee aan de slag mag. Het lijkt een hele klus, maar als je het stap voor stap aanpakt, valt het wel mee. Allereerst moet je bepalen wat de basis gaat worden. Wil je een tuin met veel groen, wil je een gazon, een vijver of heb je voorkeur voor bepaalde planten? Zodra je dat weet kun je van daaruit verder werken aan het ontwerp van je tuin.
De tuinafscheiding
Iets waar je ook goed over na moet denken is de tuinafscheiding. Je wilt immers wel wat privacy als je straks lekker in de tuin ligt te zonnen of als de kinderen er aan het spelen zijn. Je kunt een schutting van beton en hout plaatsen. Die zijn stevig en duurzaam en gaan, mits goed onderhouden, tot wel 20 jaar mee. Deze schuttingen hebben een ‘onderstel’ van beton waarop houten panelen zijn aangebracht. Zodoende zal de schutting niet snel omver waaien en staat hij stevig en stabiel. Deze schuttingen zijn er in verschillende uitvoeringen, meestal wordt hiervoor grenen hout gebruikt. Je kunt de schutting bewerken met beits om het hout te beschermen tegen weer en wind. Beits is er ook in een blanke uitvoering zodat de originele houtkleur behouden blijft.
Een veilige tuinpoort
Het is verstandig om te kiezen voor een tuinpoort die op slot kan. Inbrekers hebben een voorkeur voor de achteringang van een huis, omdat ze daar minder snel betrapt worden dan bij de voordeur. Kies dus voor een tuinpoort met een cilinderslot dat niet gemakkelijk kan worden geforceerd. Doe de tuinpoort ook altijd op slot voor de nacht en als je niet thuis bent. Er zijn ook tuinpoorten met een schuif, maar die kun je vaak alleen aan de binnenzijde op slot doen en dus niet als je je huis via de achteruitgang verlaat.
Minder tegels
Een moderne tuin bevat vandaag de dag minder tegels. Sommige gemeenten pleiten ervoor dat achtertuinen voor maximaal 1/3 deel zijn betegeld. Veel groen in de tuin is niet alleen goed voor het milieu. Het zorgt er ook voor dat je tuin koeler is in de zomer. Daarnaast kan regenwater gemakkelijker wegstromen waardoor je minder kans hebt op een tuin die blank staat na een stortbui of na een paar dagen aanhoudende regen. Maak dus een tuinpad in je tuin zodat je gemakkelijk de schuur of achteruitgang kunt bereiken en laat de rest van de tuin open voor beplanting. Als tuinieren niet je hobby is, dan kun je kiezen voor planten die goed voor zichzelf kunnen zorgen en dus niet zo veel onderhoud nodig hebben. Je kunt het onderhoud van je tuin natuurlijk ook uitbesteden aan een professionele hovenier.